Elk jaar laten we tijdens OrbitFest ons licht schijnen op een nieuw festivalthema, een thema dat voortkomt uit het festivalverhaal waarin de stad Groningen wordt getransformeerd in Heliopolis.
“Into Orbit” was de kennismakingseditie die OrbitFest lanceerde in 2014 en in een hemelbaan om Gaia bracht. Als vervolg werden lichtroutes door de stad Heliopolis gemaakt tijdens de “Channels to the Stars”, de editie van 2015. Het samenwerkingsverband met het Groninger Museum (Rodin) leidde, tijdens de derde editie “Sentient Statues” (2016), tot nieuwe noordelijke futuristische standbeelden in de stad Heliopolis. In 2017 werden bij de 4e editie “Heliopolis, Stad van de Toekomst”, deelnemers uitgedaagd om te komen tot futuristische architectuur en infrastructuur.

 

OrbitFest 2019: De Spelende Mens

Speelsheid is van begin af aan een van de belangrijke ingrediënten van OrbitFest geweest. Het baanbrekende boek ‘De Spelende Mens’ van de Groninger Johan Huizinga is voor ons een aanleiding om spel een prominente plek te geven in de programmering van de 5e editie van het festival. Met het boek legde Huizinga een blauwdruk voor ideeën over gamificatie van het leven.
We denken dat de wisselwerking tussen creativiteit en spel kan leiden tot bijzonder lichtwerk.
Door spelenderwijs zintuigen, concepten en duurzame materialen te koppelen willen we graag Noord-Nederlandse makers & hackers aansporen om te komen tot inspirerende innovaties. Hopelijk kunnen zij hiermee huidige en toekomstige generaties kennis en vaardigheden meegeven om zich verder voor te bereiden op de toekomst.

 

ColorC © 2014-2015